SYN-KA Super Markets – Χριστόφορος Γκόκας

Posted by: Alexandros Paraskevas Category: Είπαν οι πελάτες .....

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο κα Μαίρη Ευθυμιάτου – Ιούλιος 2023

O κος Χριστόφορος Γκόκας είναι Γενικός Διευθυντής στην αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ  ΣΥΝΚΑ Χανίων

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οτιδήποτε κάνουμε στον επαγγελματικό χώρο μας, είναι και εμπεριέχει Logistics. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, του προϊόντος, του στόλου, η ταχύτητα κ.λπ, είναι όλα στοιχεία Logistics που υπηρετούν την εφοδιαστική αλυσίδα. Οπότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η γνώση και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών των logistics θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Ο ρόλος ενός συμβούλου που να γνωρίζει το αντικείμενο αυτό είναι για μένα αρκετά ξεκάθαρος. Ειδικά εφόσον η εταιρεία που αξιοποιεί υπηρεσίες συμβούλου έχει να κάνει με τον χώρο του Λιανεμπορίου, οι συμβουλές για βέλτιστη αξιοποίηση χρόνου, χώρου και ταχύτητας είναι μια άκρως απαραίτητη υπηρεσία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για την διεύθυνση Εφοδιαστικής Αλυσίδας μιας εταιρείας – super market, ουσιαστικά μιλάμε για τα πάντα που υπηρετούν σε κάθε βήμα την διακίνηση των εμπορευμάτων και υπηρεσιών από τον παραγωγό -προμηθευτή στον τελικό καταναλωτή.

 

Με τον Αλέξανδρο Παρασκευά και εν τέλει την LCE έχουμε συνεργαστεί σε 3 επίπεδα: έχουμε συνεργαστεί ως συνάδελφοι, ΙΤ με Πωλήσεις στην εταιρία Κίκιζας ΑΕ, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πληροφοριακό και ελεγκτικό επίπεδο. Ως προϊστάμενος προς υφιστάμενο, Γ.Δ.Λειτουργίας με Δ.Κ.Διανομής, εξελίσσοντας το Λειτουργικό σχήμα στο Κ.Δ.Οινοφύτων της Metro – My Market, όπου ως υπεύθυνος για το operational κομμάτι είχε την ικανότητα να «διαβάσει» επιτυχώς τις ανάγκες, σχεδιάζοντας συνεχώς λύσεις που στοχεύουν στην αποδοτικότερη Λειτουργία του ΚΔ και να τις μεταφέρει επιτυχώς ως διαδικασίες logistics σε ένα wms που δημιουργήθηκε in house. Ήταν ο Αλέξανδρος που είχε την γνώση να καταγράψει όλη την διαδικασία Logistics και να συνεργαστεί με το ΙΤ για υλοποίηση, ώστε το wms να στοχεύει στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αλλά και να αυτοελέγχει διαρκώς τις όποιες αποκλείσεις. Πάντα ήταν αναλυτικός, είχε γνώση και στόχους στην δουλειά του, είχε μηχανογραφικές γνώσεις και εξελίχθηκε επαγγελματικά πολύ κατά την διάρκεια πενταετούς συνεργασίας μας σε όλο το operational κομμάτι. Έχοντας λοιπόν αυτή την εμπειρία, πιστεύω ότι μπορεί να καθοδηγήσει μια εταιρεία, αν αυτή ξέρει τι ζητάει, στο εάν αυτό που ζητάει μπορεί να γίνει και σε ποιο βαθμό.

Το τρίτο επίπεδο συνεργασίας ήταν όταν μέσω του ΣΥΝΚΑ ζήτησα τις υπηρεσίες του ως συμβούλου πλέον, για να μας βοηθήσει με τις γνώσεις του και το ‘μοντέλο’ που χρησιμοποιεί, προκειμένου να ξεδιαλύνουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη επένδυση ή όχι. Ήταν λοιπόν η περίοδος που η εταιρεία ήθελε να αξιολογήσει έναν συγκεκριμένο χώρο και να δει αν είναι παραγωγικός για την εγκατάσταση μιας επένδυσης. Ο Αλέξανδρος μελέτησε τα δεδομένα, είδε το κόστος, τις δυνατότητες και μας συμβούλευσε σχετικά, λαμβάνοντας κι εμείς από την πλευρά μας τις σωστές αποφάσεις(!)

Θεωρώ ότι είναι κομβική η συνεργασία με έναν σύμβουλο, καθώς -οι εξειδικευμένοι & έμπειροι σύμβουλοι Logistics- έχουν ιδιαίτερη γνώση για ζητήματα που η διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας δεν μπορεί να έχει πλήρη εποπτεία, γνωρίζουν την κατάλληλη μεθοδολογία για να διαπιστώσουν εάν πρέπει οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε νέα ανοίγματα και έχουν πλουσια προσωπική εμπειρία, ώστε να συνδυάσουν όλες τις πληροφορίες και να κατευθύνουν σωστά. Αλλά πέραν του να κατευθύνει,  ένας σύμβουλος είναι υπεύθυνος και για να αξιολογήσει, γιατί έχει τις γνώσεις να το κάνει σωστά αλλά και την καθαρή οπτική πέρα από εσωτερικούς επηρεασμούς. Ειδικά στον τομέα των Logistics, ένας σύμβουλος με ειδική γνώση κρίνεται απαραίτητος σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης και εξέλιξης.