Σε πρώτο πρόσωπο ένας Χ επιχειρηματίας μιας μικρομεσαίας Ελληνικής Επιχείρησης που εμπορεύεται εκατοντάδες η/και χιλιάδες κωδικούς μέσα από ένα πελατολόγιο που συνεχώς διευρύνεται.
“Ξέρω ότι η αποθήκη δεν λειτουργεί σωστά. Γίνονται λάθη, οι παραγγελίες μπουκώνουν όταν πέσει πολύ δουλειά, δεν υπάρχει σταθερή ροή στη λειτουργία και γενικά υπάρχει γκρίνια και δυσαρέσκεια. Υπάρχει άραγε τρόπος να λυθεί το πρόβλημα αυτό?”
“Όλο μου γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχει χώρος, αλλά η επιχείρηση έχει κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις σε αποθήκες. Έχουν δίκιο? Η αποθήκη έχει ταβανώσει?”
“Η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει αλλά η αποθήκη αναδεικνύεται αδύναμος κρίκος. Τι κάνουμε?”
“Το WMS είναι λύση ? ποιό να επιλέξω? Θα βοηθήσει ? ή απλά θα χάσω χρόνο και χρήμα…”
Έρχεται η στιγμή που ο επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται ότι δεν φτάνει να έχω ένα καλό ERP, δεν είναι αρκετό να έχω «καλά παιδιά». Οι πελάτες ζητούν ή μάλλον απαιτούν και σε συγκρίνουν με τους ανταγωνιστές σου. Οι προμηθευτές θέλουν -και εύλογα- να παραδίδουν στην αποθήκη χωρίς καθυστέρηση. Η επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει αφενός γιατί πρέπει αλλά αφετέρου έχει έξοδα και τα έξοδα τρέχουν …. Το ζήτημα είναι σοβαρό, περίπλοκο, λεπτό. Και εξηγώ: σοβαρό αφού η ανάπτυξη της επιχείρησης προϋποθέτει σωστές παραδόσεις, περίπλοκο γιατί τελικά αφορά όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αποθήκη και λεπτό γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που εργάζονται χρόνια στην επιχείρηση, τους εμπιστευόμαστε και έχουν κάνει έργο όλα αυτά τα χρόνια. Είναι λεπτό και συνάμα κρίσιμο γιατί πρέπει να γίνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και δεν παίζουμε μ’ αυτό !
Η απάντηση στους παραπάνω προβληματισμούς είναι ναι υπάρχει λύση. Η μάλλον καλύτερα, υπάρχει λύση κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις
Ας δούμε κάποιες σκέψεις που θα μπορούσαν να είναι το κλειδί στην απάντηση όλων των παραπάνω:
- Το στάδιο της συνειδητοποίησης και της διάθεσης για επενδύσεις: ανάλογα με το «πόσο πίσω» είναι η αποθήκη, απαιτούνται επενδύσεις μικρές ή μεγαλύτερες ανάλογα μέχρι που «θέλουμε να φθάσουμε». Έχει να κάνει κυρίως με τον επιχειρηματία στην βάση ότι αν θεωρεί ότι τα Logistics είναι πολύ σημαντικά για την εταιρεία του, τότε τα logistics είναι και θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Και πρώτη προτεραιότητα την σήμερον ημέραν σημαίνει επενδύσεις…!
- Ισχυρή υπόλοιπη ομάδα. Και εξηγώ: το σύνολο της λειτουργίας είναι μια μηχανή, ένα σύνολο από κρίκους. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αδύναμος κρίκος η αποθήκη και τελικά το πρόβλημα να μην είναι η αποθήκη αλλά να καταλήγει σε αυτή …. Κάτι πρέπει να λειτουργεί σωστά δηλαδή. Άρα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα τμήματα ή/και διευθύνσεις θα πρέπει να έχουν κάποιες ισχυρές βάσεις. Δεν μπορεί οι παραγγελίες να μην καταχωρούνται σωστά. Δεν είναι δυνατόν άλλα να παραγγέλνουμε και -συστηματικά- άλλα να στέλνουν οι προμηθευτές. Αν λοιπόν έχουμε τέτοια περίπτωση, τότε το πρόβλημα είναι εταιρικό, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και δεν φταίει ΜΟΝΟ η αποθήκη!
- Ουσιαστικό Sponsorship και δέσμευση της ανώτατης διοίκησης και ανωτέρων στελεχών: Καλά τα λέμε. Καλά τα συζητάμε. Καλά τα συμφωνούμε. Τι γίνεται όμως στην πράξη? Τι γίνεται όταν θα πρέπει να σηκώσουμε μανίκια? Θα συνεχίσει να είναι σε προτεραιότητα το project ή ο επιχειρηματίας θα θεωρήσει ότι λύθηκε επειδή …κάτι βλέπει?
- Διαθεσιμότητα της ομάδας παράλληλα με την καθημερινότητα. Εφόσον η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό, κάποια πράγματα, αρκετά κάποιες φορές, θα πρέπει να γίνονται παράλληλα με την καθημερινή δουλειά. Η ομάδα αλλαγής λοιπόν θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να τρέξει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
- Τυπικότητα, δέσμευση στους χρόνους και συνέπεια σε ό,τι συμφωνείται. Συνέπεια σημαίνει ακεραιότητα.
- Συνεργασία, διαρκής & ανοικτή επικοινωνία έως το τέλος του project. Επειδή το project της αποθήκης δεν έχει τέλος, ας πούμε ότι τέλος του project είναι το συμφωνηθέν όριο, το συμφωνηθέν σημείο αναφοράς ότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και όντως η επιχείρηση μπορεί πλέον να βασίζεται στην ισχυρή μηχανή των Logistics της. Έως τότε λοιπόν, όσο θα διαρκεί η επέμβαση της ανοικτής καρδιάς, όλη η ομάδα θα πρέπει να συνεργάζεται άψογα.
Αν λοιπόν μπορούν να συμβούν όλα αυτά, τότε ΝΑΙ υπάρχει λύση. Τότε ναι το WMS θα βοηθήσει και μάλιστα με το παραπάνω. Διαφορετικά θα πρόκειται για μια επένδυση που δεν έφερε αποτέλεσμα και απλά χάθηκε χρόνος και χρήμα.
Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, υπήρξαν 3 περιπτώσεις σαν αυτή που αναφέρεται παραπάνω και κληθήκαμε να βοηθήσουμε. Υπήρξαν τρεις επιχειρηματίες που βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μία η περισσότερες από τις παραπάνω σκέψεις. Τους παραπάνω προβληματισμούς… Άρα τι χρειάζεται? τι απαιτείται?
Ίσως για ξεκίνημα μια καλή λύση θα ήταν ένας καλός, έμπειρος και εξειδικευμένος σύμβουλος Logistics.